Běh naboso je zdravější

03.03.2010 22:04
Běhání naboso je přirozenější a znamená menší nápor na chodidla než běh v drahých a měkkých běžeckých botách, uvádí americký vědec Daniel Lieberman ve studii pro časopis Nature.
 
 
Běžci, kteří od malička běhali neobutí - například chlapci z keňské provincie Rift Valey – většinou při běhu našlapují na přední část chodidla. U toho zůstávají i v botách. Naopak lidé zvyklí na měkkou obuv obvykle došlapují na paty. Tím, ale zatěžují chodidlo třikrát více, než když jsou bosí. Podle vědce je to totéž, jako kdyby jim někdo tloukl kladivem do pat. (ČTK)
 
Reakce na článek vydaný v deníku Právo ze dne 4. 2. 2010, původní informace vydaná ČTK.
 
V současné době u nás existují dva patenty, které prakticky potvrzují získané zkušenosti u amerického vědce. V roce 2004 jsme uvedli na trh speciální biomechanickou aktivní stélku, která plně respektuje chodidlo nohy po stránce morfologie a biomechaniky a doslova nahradila přírodní podloží. Správná podložka pod chodidlem nám preventivně zajišťuje dobrý zdravotní stav člověka a jeho mobilitu. Medicína je na vysoké úrovni, ale zabývá senásledky. Je třeba odstranit pravou příčinu zdravotních problémů, jen tak může dojít k uzdravení.
 
Na základě výzkumu, který provádíme se žáky prvního ročníku na I. základní škole v Holešově, jsme zjistili, že u většiny těchto malých dětí již došlo ke zploštění chodidla, vybočení kotníků a kolen a poté i k vertikálnímu vybočení kostry těla!
 

Tyto problémy nejsou ojedinělé, dnes postihují téměř celou mladou generaci. Je to varování pro lidstvo! Pokud nezasáhneme ihned, bude situace za deset až dvacet let katastrofou!